Vores historie​

Pressemeddelse marts 2003: "Den gamle Snedkergaard" udvider

Jytte Bach åbnede i 1997 sin butik med modetøj og kunsthåndværk i et smukt restaureret næsten 100 år gammelt hus bag ved Østergade 15 i Hammel. Huset havde i mange år været værksted for først møbelsnedker Anders Bach og senest for snedker Karl Erik Bach. Det lå lige for at kalde butikken "Den gamle snedkergaard", og Jytte Bach har forstået at udnytte sjælen i det gamle hus, så det for de mange kunder fra hele Østjylland er en oplevelse at færdes i butikken og gøre indkøb der.


Dette hus er heller ikke uden sjæl. Under ombygningen i 2002 fandt håndværkerne to små meget slidte børnetræsko og et lille legetøjstræsværd. Huset var bolig for en eller to familier fra det blev opført først i 1900-tallet og havde mur fælles med snedkerværkstedet. Fra hen i tyverne og frem til 1936 var huset ramme om Hammel Sogns Folkebogsamling med ca. seks håndbøger og ca. 2000 bøger til udlån. Bøger blev ikke fundet ved ombygningen, men huset der er på 60m2 viste tydelige spor af de oprindelige flere små rum. Lokalerne var ikke gode, da bogsamlingen flyttede ind og blev ikke bedre med tiden.

I 1936 beskrev Bibliotekstilsynet dem som "mørke, lavloftede og fugtige". De bedste af bøgerne blev flyttet til det nye "Hammel Bibliotek" på Voldbyvej samme år.

Fortiden mindes i det nye ´gamle´hus med en permanent udstilling i en montre af de fund, der blev gjort under ombygningen.​

"Den gamle Snedkergaard"

Midt i Hammel. Midt for Østergade. Først var der bar mark, så kom der et smukt hus: "Dyrlægegården" - med stor have. I et hjørne af haven blev der bygget biograf i 1907. Året efter opførte snedkermester Anders bach sin store hjørneejendom. Mellem den og biografen blev der plads til endnu et hus. Her boede bogbinder Christian Thystrup. Bøger var hans levevej og interesse. I et værelse i dette hus blev der bogsamling, begyndelsen til et rigtigt bibliotek.

Da den anden side af vejen blev bebygget, opstod "Smøgen" eller "Fotoramavej", som nogle kaldte den efter biografen. I 1937 besluttede sognerådet, at vejen skulle hedde N.P.Schølersvej, opkaldt efter det berømte bysbarn degnen Nikolai Peter Schøler.

Biblioteket fik hus på Voldbyvej i 1936. Biografen fulgte efter i 1952. Bachs Møbler udvidede og overtog huset til værksted. her fremstillede Karl Erik Bach håndgjorte kvalitetsmøbler. I 1979 flyttede møbelforretningen, men Lars og Jytte Bach blev på stedet. "Den gamle Snedkergaard" opstod. Lidt bagved, men placeringen var fin: midt i byen, midt for hovedgaden.

"Den gamle Snedkergaard" blev kendt og værdsat. Kvalitet og charme. Schølersvej skiftede navn. Nu hedder den Mindevej. Den gamle Snedkergaard bevarer stedets tradition. Det gælder kunst og kvalitet. Nu som før.​

​DEN GAMLE SNEDKERGAARD

Jytte Bach

​MINDEVEJ 2B

8450 HAMMEL

Tlf.: 8696 1834

​CVR: 51086058